De afgelopen maanden hebben de beleggersmarkten op meerdere fronten te maken gehad met onzekerheid. Van geopolitieke spanningen tot economische verschuivingen, het blijft onduidelijk wanneer deze turbulentie zal afnemen. Zoals de geschiedenis heeft aangetoond, voedt onzekerheid de volatiliteit van marktwaarde. Terwijl professionele vermogensbeheerders over de kennis en expertise beschikken om te bepalen wanneer ze moeten handelen en wanneer ze geduld moeten hebben, missen veel nieuwe doe-het-zelfbeleggers die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen vaak dat niveau van ervaring en langetermijnperspectief. Deze beleggers, die beleggen niet als hoofdtak hebben zijn meer geneigd tot emotionele besluitvorming.
Fear of missing out (FOMO) kan in twee richtingen werken: beleggers haasten zich om te kopen wanneer de markten stijgen en zijn in paniek wanneer de markten dalen. Dit gedrag versterkt marktschommelingen. Het is echter goed te beseffen dat marktbewegingen een natuurlijk en noodzakelijk onderdeel van beleggen zijn. Zonder prijsbewegingen zou er geen potentieel voor rendement zijn, waardoor beleggen niet aantrekkelijker is dan sparen met een vaste rente.
Een recente grafiek (met dank aan Humans Under Management) illustreert dit goed, met de S&P 500-index als grondslag. Sinds het jaar 2000 hebben de markten elk jaar aanzienlijke dalingen binnen het jaar meegemaakt. Toch resulteerden slechts zes van deze jaren in een negatief jaarrendement. In de afgelopen 25 jaar is de index gestegen van 1.469 op 31 december 1999 tot 5.841 op 14 maart 2025, wat een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,68% oplevert.
De belangrijkste les? Dips in de beleggingsmarkten zijn net zo normaal als verjaardagen – en net zo onvermijdelijk. Hoewel logica ons vertelt dat we op koers moeten blijven, kunnen emoties soms de overhand krijgen. Als u ooit merkt dat u uw beleggingsstrategie in twijfel trekt, zijn wij er om u te begeleiden en gerust te stellen. Bel ons; Wij helpen u graag verder.