Mag een senior kleiner gaan wonen?

17 november 2022

Wat is dat nou voor een vraag zul je denken. Waarom niet? Wij adviseren over financiële oplossingen en doen ook wat er voor nodig is om dat advies te realiseren. Onderdeel van die realisatie is bemiddeling van hypotheken.

Fred

Een decennia lange relatie, we noemen hem hier Fred, is de 80-jarige leeftijd gepasseerd, inmiddels jaren weduwnaar en wil kleiner gaan wonen. Zijn fraaie eengezinswoning is te groot voor hem alleen en hij zou graag meer tussen de mensen willen wonen. Er is geen hypotheekschuld meer. Nabij de winkelstraat in het centrum staat een modern en comfortabel uitgevoerd appartementencomplex dat bovenaan zijn wensenlijstje staat. Na lang wachten komt er eindelijk een appartement beschikbaar waar alles aan klopt. De prijs ligt ruim beneden de waarde van zijn te verkopen huidige woning.

Geen keuze

Als wij hypotheken bemiddelen hebben we in Nederland keuze uit 62 (ja je leest het goed) hypotheekverstrekkers. In de praktijk vallen er daar altijd een paar van af vanwege specifiek doelgroepenbeleid maar het zijn er dus tientallen. Daar blijven er nihil (!) van over als je een hypotheek zoekt waarmee je de verkoop van je eigen woning overbrugt om de nieuwe woning te kunnen aankopen (een overbruggingshypotheek dus) en dus geen hypotheek nodig hebt op je nieuwe woning. Want je houdt immers geld over uit de verkoop. Er zijn oplossingen, maar nodeloos ingewikkeld.

Schandalig, denken wij

Hypotheekverstrekkers hebben acceptatievoorwaarden. Dat loopt uiteen van de soort cliënt naar het te financieren vastgoed en er zijn dus ook beperkingen voor bepaalde producten. Tientallen verstrekkers hanteren als eis dat voor het kunnen gebruiken van het overbruggingskrediet-product, er ook een financiering moet worden aangevraagd voor de nieuwe woning. Daarmee wordt de toekomst van risicomijdende (want de hele hypotheek is verdwenen) ouderen ineens veel minder flexibel terwijl dat wel zou moeten zonder schuld. Bovendien wordt daarmee de doorstroming waar de maatschappij om zit te gillen gefrustreerd. En even voor de duidelijkheid, deze blokkade wordt ook opgeworpen door alle grote Nederlandse hypotheekverstrekkers welke de mond sinds 2008 vol hebben over “de klant centraal stellen”.

Wat zou hen bezielen?

Sinds het provisieverbod moeten de hypotheekverstrekkers leven van de rentemarge alleen. Dus korte contracten zoals overbruggingen leveren maar heel even iets op, en het is gewoon niet veel als je de verwachting hebt dat je binnen 3-6 maanden aflost. Dat snappen wij ook. Andersom geredeneerd is de hoeveelheid werk welke nodig is om een overbrugging te beoordelen een stuk kleiner dan een andere hypotheekaanvraag. Maar het is naar onze mening niet terecht dat deze groep vragers om beperkte en tijdelijke financiële oplossingen met een zeer laag kredietrisico eigenlijk respectloos worden weggestuurd. Vraag in dit soort gevallen om een redelijke (0,25%?) fee, en help mee de doorstroming te bevorderen. Er zitten tientallen gezinnen te springen om het huis dat Fred bij zijn verhuizing achter laat!

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken