Een meevaller na een grote tegenvaller

25 januari 2021

Na een overlijden heeft de weduwnaar/weduwe veel aan het hoofd. De meeste Nederlandse huiseigenaren hebben een hypotheek en één van de taken is het op de hoogte brengen van de hypotheekverstrekker dat de partner is overleden. Soms heeft die melding tot gevolg dat een deel van de hypotheek wordt afgelost uit een verpande overlijdensrisicoverzekering. Het gevolg is dat de hypotheeklast flink verkleint of soms zelfs verdwijnt. Dat maakt voortgezette bewoning financieel draaglijker omdat het inkomen meestal flink vermindert door het wegvallen van de partner. Hierdoor krijgt de nabestaande vaak net wat meer tijd om te bedenken of de woning met herinnering aan de partner liever behouden wordt of juist liever niet.

Wat velen niet weten

Wat velen niet weten is dat bijna alle Nederlandse hypotheekverschaffers in hun hypotheekvoorwaarden hebben staan dat bij overlijden:

  • Boetevrije aflossing van de hypotheek is toegestaan en/of
  • De rente van de hypotheek desgevraagd kan worden aangepast aan de marktwaarde.

Dit recht is niet eindeloos. Vaak heeft de nabestaande 6 tot 12 maanden om een verzoek aan de hypotheekverstrekker te doen.

Tot enkele jaren geleden werd geen hypotheek afgesloten zonder dat een overlijdensrisicoverzekering werd afgesloten en werd verpand aan de bank. Los van wat het deed aan risicoverlaging voor die bank, was er ook een klantbelang: de schuld na overlijden werd minder en de huisvestingskosten ook. Die verplichting bestaat niet meer. Alleen als onze overlijdenscenario’s voor beide partners aangeven dat er genoeg vermogen of inkomen is voor wie overleeft laten wij zo’n verzekering achterwege maar verder adviseren wij altijd zo’n verzekering te hebben.

Wees verstandig

Kijk je hypotheekvoorwaarden eens na op dit punt en als je dit recht gevonden hebt zet er dan een dikke cirkel omheen zodat je het makkelijk vindt als je het nodig hebt. Dus de aflossing kan uit iets anders komen dan een verpande verzekering en als je rente lang genoeg geleden is vastgelegd kan alleen al de aanpassing van de rente naar het marktniveau al een enorme verlichting geven voor de nabestaande. En neem dus niet te laat actie!

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken