Coronacrisis, beleggen en wat nu?

17 juni 2020

Corona verleidt de belegger tot het maken van grote blunders, maar biedt de belegger ook kansen. In dit blog gaan we op deze zaken in.

Geld opzijzetten voor later

U heeft vast een (financieel) doel in uw leven. Misschien wilt u eerder stoppen met werken of u wilt uw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet u daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haalt u uw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan? Naast de lage spaarrente worden we geconfronteerd met onder druk staande pensioenen, later ingaande AOW en hogere zorgkosten, waardoor u wordt genoodzaakt zelf extra vermogen op te bouwen. Moet u zich hiervoor zorgen maken? Nee. De meeste van onze klanten hebben tijd genoeg om zich voor te bereiden op een goede toekomst.

Wat moet u doen om uw doelen te halen?

Wie dat zelf kan bepalen en de weg daar naartoe succesvol kan bewandelen is natuurlijk een van de gelukkigen. Maar velen onder ons kunnen dat niet of niet goed genoeg. Net als bijv. voor schilder- of loodgieterswerk, is het in veel gevallen raadzaam om een specialist in te schakelen.
Mijn taak als financieel adviseur is te zorgen dat u nú een fijn leven leidt, maar ook in de toekomst. Daarom zoek ik naar een optimale manier om vermogen op te bouwen voor die doelen in de toekomst. Vaak adviseer ik mijn klanten te beleggen. Waarom? Dat is simpel. Sparen levert gewoon te weinig op. En als u voor de lange termijn belegt, dan is het risico van beleggen beperkt. U moet nu eenmaal wat risico nemen om uw financiële doelen te halen. Om uw doel te halen, zijn een aantal zaken belangrijk. Bijvoorbeeld het verlagen van risico door gespreid én periodiek te beleggen. Maar we zijn ook kritisch op kosten en op de verwachtingen die we scheppen. Klinkt logisch. Toch? En toch kunnen uw emoties het bereiken van uw doel lelijk in de weg kan zitten.

Emoties

Uw emotie. Door beslissingen niet rationeel te nemen, kunt u uw doel niet halen. Dit komt dus vooral voor bij beleggers die geen begeleiding krijgen van een adviseur. Zij handelen namelijk vanuit angst of valse optimisme. Daardoor maken ze forse beleggingsfouten.
Onderstaand zal ik zo’n emotionele cyclus voor u schetsen, zodat u weet waarvoor u uit moet kijken.

Uw beleggingsrekening is geopend.

De beurs stijgt… U ziet de beurs stijgen, dus u bent al snel enthousiast: “Wow dit is zo gek nog niet!” Een kort moment van euforie volgt en u besluit meer te gaan beleggen dan verstandig is. U koopt bij op het hoogtepunt van de beurs, als de beleggingen juist duurder zijn.

Maar elke stijging kent een…

Daling. Zo gaat dat altijd op de beurs. Het kent pieken en dalen. En dus na het moment van euforie daalt de beurs iets en ontstaat een gevoel van bezorgdheid en ontkenning: “Het ziet er minder rooskleurig uit, maar de beurs gaat vast niet lager zakken…”
Helaas. De beurs zakt nóg verder. Langzaam gaat uw emotie over in wanhoop en bij een verdere daling zorgt voor radeloosheid: “Ik had er eerder uit moeten stappen!”
Dan volgt een complete depressie en de grootste beleggingsfout wordt gemaakt: “Verkopen. Zo snel mogelijk!” U verkoopt al uw beleggingen op het punt dat ze het minste waard zijn…

U kunt het niet laten

Na de verkoop, op het dieptepunt met maximaal verlies als gevolg, gebeurt iets anders interessants. U blijft de beurs stiekem volgen. Net zoals een wintersporter die na zijn vakantie kijkt of er nu wél goede sneeuw valt. Onzinnig, want je gaat niet meer op wintersport. Dus waarom kijken?
U ziet de beurs stijgen en krijgt hoop. En na een verdere stijging, als u weer genoeg vertrouwen in de beurs heeft gekregen, besluit u toch maar weer te gaan beleggen. En dat op het hoogtepunt van de beurs, als de beleggingen weer duurder zijn. En zo begint de cyclus weer van vooraf aan.

Hoe zijn dit soort verkeerde beslissingen te voorkomen?

Hier komt mijn toegevoegde waarde om de hoek kijken. Met professionele begeleiding behaalt u namelijk tussen de 3 en 4 procent meer rendement (deze onderzoeken kunt u zelf Googlen).
Ik help u de juiste keuzes te maken, maar ik ben er ook om de juiste verwachtingen te scheppen. Als u gaat beleggen, dan moet u op korte termijn rekeninghouden met hele grote pieken en dalen. Maar op de lange termijn wordt u beloond voor het lopen van risico.
Mijn vergoeding is een soort verzekeringspremie. Ik verzeker u tegen uw eigen emotionele beslissingen. Waarom? Omdat ik graag wil dat u ook later een fijn leven leidt, zonder zorgen over geld.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken