Er is geen EHBO voor Execution Only hypotheekslachtoffers, en die komt er ook niet!

19 december 2019

Your Financials is verklaard tegenstander van Execution Only hypotheken. Dat zijn hypotheken waarbij advieskosten kunnen worden bespaard door het afschuiven van veel van de verantwoordelijkheden voor verificatie naar klant en kunstmatige intelligentie. Wij zijn niet tegen omdat aan ons business model wordt gesnoept, of omdat we ons ingehaald zien worden door techniek. Wij zijn tegen omdat misschien wel 90% van de hypotheek kandidaten niet weet wat een hypotheek is, hoe het een harnas kan worden of nog erger: welke schade ermee kan worden aangericht aan inkomen, vermogen en zelfs relaties. En dus is advies broodnodig.
Wij komen alleen maar intelligente klanten tegen dus daar ligt het niet aan. Maar het kost een leger Nederlandse adviseurs, personal bankers, private bankers, wealth managers bepaald geen kinderachtig toelatingsexamen met periodiek onderhoud, een Autoriteit Financiële Markten op je huid of je wel Permanent Actueel bent en een zeer forse investering in tijd om bij te blijven in wet- en regelgeving en niet te vergeten ERVARING om dat alles op een zinvolle manier toe te passen op jouw financiële toekomst. En daarvan is er niet 1 hetzelfde. Dus wij zeggen: als je een schoenmaker nodig hebt, ga dan niet naar de hakkenbar. Een onvoorzichtigheid, een verkeerde beslissing over de duur van je commitment kan een kleine kans hebben dat je er last van hebt maar heel grote gevolgen. Wij hebben schrijnende gevallen gezien, genoeg zelfs. En daar waren er bij die zelfs wij niet rechtgetrokken kregen. Meer dan een eeuw levenservaring, meer dan 60 jaar ervaring in de financiële sector en je kan niet recht krijgen wat krom is. Frustrerend voor ons maar een ramp voor wie het betreft.
Met verbijstering lazen wij dat Minister Knops gaat voorstellen om de zelfs bij Execution Only Hypotheken verplichte kennis- en ervaringstoets te laten vervallen. Hierdoor kunnen kosten voor het advies worden verlaagd waardoor die in elk geval geen drempel zijn bij hypotheekaanvragen voor verduurzamingsinvesteringen. Hoe goed bedoeld ook – wij zijn helemaal voor energie-efficiënt wonen, dat adviseren we ook als we kunnen – maar dit is precies wat er niet moet gebeuren. Want die hypotheekaanvraag gaat natuurlijk niet over alleen die verduurzaming. De bestaande hypotheek gaat ook mee want het verduurzamingsbedrag is vaak een klein deel van de totale financiering van een woning en “het loont de kosten beter” om het geheel aan te passen.
Dat hangt van de situatie af maar laten we aannemen dat het zo is. Maar dan heb je het dus niet meer over de beperkte extra financiering van een verbouwing, maar over een totale herfinanciering waar dus een veel groter financieel belang mee gemoeid is. En dat willen we dan aan goedwillende, weldenkende maar in financieel opzicht onervaren consumenten zonder expertise op fiscaal, financieel en juridisch terrein overlaten? Dat vinden we pas echt onverantwoordelijk.
Advieskosten moeten worden geminimaliseerd waar dat mogelijk mits verstandig is. Maar gebruik nou alsjeblieft een minder risicovol element om de verduurzamingsslag te stimuleren!

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken