Een leuke vakantiewoning

4 juni 2024

Onze cliënt had een simpel plan voor de financiering van de aankoop van een mooie, luxe vakantiewoning aan het water van één van ’s lands bekende plassen. Naast het gebruiken van spaargeld en een deel van hun beleggingen was er door aflossingen ruimte ontstaan tussen de hypothecaire inschrijving op hun woning voor de oorspronkelijke hypotheekschuld en de actuele schuld. Door die ruimte te benutten kon de financiering van de vakantiewoning rond worden gemaakt. De bestaande hypotheek heeft een zeer lage rente dus oversluiten naar een andere hypotheekaanbieder is onaantrekkelijk; de maandlasten zouden immers flink stijgen.

Omdat de opname van de ruimte in de hypotheek niet bestemd is voor de aankoop, verbetering of financiering van de eigen woning is hier sprake van een consumptieve opname. Hypotheekverstrekkers hanteren niet allemaal precies dezelfde spelregels. Deze wil alleen consumptief gebruikte leningdelen verstrekken als de totale hypotheek lager is dan 50% van de marktwaarde van de woning.

In dit geval lukte dat niet helemaal; ondanks de bescheiden hypotheekschuld moet toch ook aflossing worden betaald over de extra lening. Dat was een tegenvaller. Desondanks gaat dit gezin een mooie zomervakantie tegemoet!

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken