Renteherziening naar voren halen?

20 april 2020

Laatst vroeg iemand mij of het handig en verstandig is om zijn renteherzieningsmoment met 7 jaar te vervroegen. Uiteraard met de aanvullende vraag wat in dat geval de te betalen boete “netto” ging kosten.
Cliënt wist dat hij vergeleken met de huidige hypotheekrentes met een hypotheekrente van 4,5% jaarlijks aan de hoge kant zat en dat in de komende jaren de maximale belastingaftrek van nu nog 46% in stapjes wordt afgebouwd naar 37,05%.
Over de duim kan je dan als hypotheekadviseur al direct zeggen dat het betalen van de boete en kiezen voor een lage hypotheekrente na belasting geld gaat opleveren, immers de boete is tegen 46% aftrekbaar en als je de hoge hypotheekrente laat doorlopen wordt daarop de aftrek aanzienlijk lager, dus dan minder belastingvoordeel.
Maar cliënt wilde een preciezer antwoord op de vraag wat de boete hem na belasting zou kosten. Mijn financiële planning software bracht uitkomst. Ik vergeleek het scenario zonder boete met het scenario na betaling van boete en het verschil in de inkomstenbelasting kon ik van de boete aftrekken. Direct was helder wat de boete na aftrek van belasting ging kosten.
Daarna kon cliënt handelen en de bank bellen om de rente te herzien in dit geval voor 2,45% en 20 jaar vast. Daarmee was gelijk zeker gesteld dat over 7 jaar geen risico wordt gelopen om tegen een hogere hypotheekrente aan te lopen.
Zo heb je als financieel adviseur al gauw een beetje voldoening in je vak.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken