Voorbereiding op je belastingaangifte

2 maart 2024

Het is weer die tijd van het jaar. Als je vorig jaar aangifte inkomstenbelasting heeft gedaan, is de kans groot dat je uitnodiging van de Belastingdienst om het opnieuw te doen bij je op de deurmat is beland. Voor degenen die dit voor het eerst meemaken: het is niet echt een uitnodiging. Wanneer je die brief ontvangt, is dat een wettelijke verplichting. Maar zo slecht is het niet allemaal. Het is ook een mogelijkheid om belastingaftrek te claimen.

Belastingaftrek

Het Nederlandse belastingstelsel staat 4 categorieën belastingaftrek toe met betrekking tot de uitgaven van vorig jaar:

  • Financieringskosten van uw eigen woning
  • Pensioenpremies
  • Bepaalde zorgkosten en andere persoonsgebonden aftrekposten
  • Giften aan organisaties met maatschappelijke relevantie.

Er zijn beperkingen voor elk, allemaal verschillend. Dit is de reden waarom velen hulp zoeken om de aangifte te voltooien om (i) fouten te voorkomen die leiden tot dure boetes en (ii) tijd besteden aan het controleren of je voor aftrek in aanmerking komt.

Gebruikmaken van big tax data

De Belastingdienst heeft grote stappen gezet in het verzamelen van waarschijnlijke of zekere belastinggegevens uit bronnen in Nederland (inkomsten uit werk, pensioen of uitkeringen, beleggingen en pensioenpolissen, hypotheken, sparen en beleggen) en in het buitenland.

We zijn soms verbaasd over het detailniveau van sommige internationale informatie. Er zijn beperkingen op het gebied van jurisdictie (veel, maar niet alle landen stemmen ermee in om informatie van inwoners of voormalige inwoners te delen) en digitale kennis (kan elk land de gegevens delen die een ander land nodig heeft?). Dus niet alles is er, maar veel wel. Het eerste moment dat je kunt zien hoeveel er beschikbaar is, is 1 maart. Het is de dag dat de Belastingdienst uw Voorlopig Ingevulde Aangifte (VIA) aan u ter beschikking stelt. Hiermee beoogt de Belastingdienst uw inspanning om de aangifte in te vullen te verminderen, het tarief of de aangifte te verhogen en de tijd die nodig is te verkorten.

Voorlopige belastinggegevens niet altijd juist of volledig

De VIA is niet altijd correct en vaak onvolledig. Het is een goed startpunt, meer niet. Een onvolledige maar goede illustratie van ontbrekende gegevens betreft:

  1. Uitgaven wanneer je jouw hypotheek bijwerkt met een nieuwe taxatie, gebruik maakt van hypotheekadvies, de notaris helpt om uw hypotheek te verhogen voor het financieren van een verbouwing.
  2. Je huisarts schrijft een dieet voor dat is vermeld op de lijst welke door de Belastingdienst wordt geaccepteerd. Dan kunnen kosten deels aftrekbaar zijn (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/relatie_familie_en_gezondheid/gezondheid/aftrek_zorgkosten/overzicht_zorgkosten/dieetkosten/dieetlijsten/dieetlijst-2023).
  3. Je hebt gestort in een lijfrente, mits binnen fiscale grenzen.
  4. Je bent begonnen met het ontvangen of betalen van partneralimentatie.
  5. Je hebt je gecommitteerd aan een 10-jarig schenkingsplan aan je plaatselijke rugbyclub.

Fiscale planning is zinvol

Alles wat je kunt doen om je voor te bereiden op de aangifte van het afgelopen fiscale jaar is al in steen gebeiteld. Er is niets dat jij (of wie dan ook) kunt doen om te veranderen wat er is gebeurd.

Maar je hebt mogelijkheden om invloed uit te oefenen op wat er dit jaar gaat gebeuren. Het plannen van jouw financiële toekomst (zelfs zo dichtbij als dit jaar) kan een slimmere manier zijn om inkomen of vermogen te gebruiken. Het financieel realiseren van je levensambities wordt veel gemakkelijker als je vakkennis aan het werk zet.

Voor nu wensen wij je veel succes en een vlotte afhandeling van je belastingaangifte.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken