WAT MOET IK MET MIJN KLEINE PENSIOEN(EN)?

20 januari 2020

Een vraag die steeds vaker voorkomt, omdat mensen meer dan in vroegere tijden van baan wisselen en minder jaren werken bij een werkgever. Gevolg is dat mensen veelal met meerdere kleine pensioenen komen te zitten.
Wat zijn dan kleine pensioenen? Dat zijn bij vroegere werkgevers opgebouwde pensioenen met een uitkering op pensioenleeftijd tussen € 2,00 en € 497,27 (2019) bruto per jaar.
Tot 1 januari 2019 werden dergelijke pensioenen door pensioenfondsen vaak afgekocht.
Afhankelijk van o.a. leeftijd en levensverwachting leverde dat bij een 50-jarige ongeveer 17 keer het bruto opgebouwde pensioenjaarbedrag op. Toch moeilijk om nee tegen te zeggen, je niet realiserende dat je op pensioendatum nog minimaal 20 jaar te gaan hebt, het opgebouwde nabestaandenpensioen tegelijkertijd ook wordt afgekocht en dan heb ik niet eens over indexatie gehad.
Als die afkoop wordt uitbetaald stijgt het jaarinkomen extra. Daardoor kunnen toeslagen vervallen. Dat moet je wel meenemen in de afweging of je akkoord gaat met die afkoop.
Maar vanaf begin 2019 is nieuwe wetgeving van toepassing waardoor oude kleine pensioenen (vanaf € 2,00 bruto per jaar) worden meegenomen naar het pensioenfonds van een nieuwe werkgever. Natuurlijk is dat aan voorwaarden verbonden, maar een telefoontje naar je nieuwe pensioenfonds, of even googelen kan je snel wijzer maken.
Ik vind dit een hele goede ontwikkeling in pensioenland.
Hiermee wordt voorkomen dat mensen voor hun pensioendatum kiezen voor het opmaken van hun pensioengeld, vaak ook nog tegen een hoger belastingtarief dan vanaf die pensioenleeftijd.
Genieten van het leven is natuurlijk erg belangrijk, maar dan wel graag met een schuin oog naar morgen.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken