Slapen doen we toch ’s nachts?

22 juni 2022

Dan kunnen we overdag best wel even stilstaan bij je hypotheekschuld zou je zeggen. Daar kan zo maar wat te halen zijn namelijk.
Maar voor de fiscale kant van de hypotheek is onder lezers maar weinig animo schat ik zo in.
Een gezonde tegenzin komt bij dat soort vragen namelijk altijd op.
Maar dat ligt misschien toch anders als je tot de categorie behoort met een fors vermogen in Box 3 en een forse woningschuld waarvan de rente nog aftrekbaar is in Box 1 met een lage rente.
De laatste regel geschreven hebbende weet ik dat heel veel lezers nu afhaken en dat begrijp ik.

Waar moeten de niet afhakers bij dit artikel dan naar kijken?

Het kan namelijk heel goed zijn dat wanneer de betreffende hypothecaire lening in Box 3 zou vallen daar grotere fiscale voordelen mee te behalen zijn, dan door laten lopen in Box 1.
Dat zou het geval zijn als het netto voordeel van de belastingaftrek in Box 1 minder groot is dan de vermindering van de verschuldigde vermogensrendementheffing in Box 3 . Kwestie van even rekenen. Als die rekensom in het voordeel uitvalt van Box 3, hoe komt de hypothecaire lening dan van Box 1 in Box 3.

Drie situaties

  1. Voor mensen die in 2000 al een woningfinanciering hadden is de gemakkelijkste weg om tot 2031 te wachten. Dan zal voor het bedrag van de hypotheek van 2000 de aftrek in Box 1 vervallen en dan valt het lening bedrag automatisch in Box 3
  2. De op een na gemakkelijkste weg geldt voor mensen
    met een woningfinanciering afgesloten na 1 januari 2013.
    Doordat vanaf 2013 de aftrekbaarheid van de woningfinanciering is gebonden aan een minimale aflossing in 30 jaar is bij omzetting van de lening naar aflossingsvrij de lening niet meer op te nemen in Box 1 en verhuist dan naar Box 3. “Job done” zou je zeggen, maar de geldverstrekker moet er dan wel aan mee willen werken natuurlijk omdat het kredietrisico wijzigt.
  3. Blijft over de lastigste weg voor de categorie mensen, die de Box 1 woningfinanciering afgesloten hebben vóór 1 januari 2013.Omhangen van de woningfinanciering van Box 1 naar Box 3 is dan niet direct mogelijk. Om toch uiteindelijk het effect te sorteren van omhangen moet men feitelijk de woningfinanciering eerst uit eigen financiële middelen aflossen en mag men pas weer een financiering van de woning in Box 3 nemen nadat het resterende kalenderjaar is verlopen plus één jaar. Bij een dergelijke operatie is het wel weer uitkijken dat de bank geen boete in rekening brengt voor vervroegde aflossing en de bank na eerdere aflossing van de schuld weer bereid is om een nieuwe lening toe te kennen.

Wat bij dit onderwerp op de langere termijn een steeds grotere rol gaat spelen is, dat de belastingaftrek in Box 1 als je een lage of helemaal geen schuld hebt minder groot wordt (afbouw Wet Hillen).

Moraal van het verhaal

Bij een forse woningschuld in Box 1 en veel vermogen in Box 3 is het maar beter om uitgeslapen te zijn. Steek dan tijd en energie in de vraag in welke Box de woningschuld financieel gezien het beste uitkomt.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken