Goede voornemens

6 januari 2023

2022

Het afgelopen jaar is voor veel mensen niet makkelijk geweest. Situaties zijn veranderd met betrekking tot inkomen en wat mensen bezitten. Een jaar geleden begon het weer beter te worden na twee jaar van sociale ellende en financiële onzekerheid. Veel zzp’ers in de evenementenbranche of daaraan gerelateerd werden lange tijd ondersteund door financiële steun van de Nederlandse overheid. Sommigen zeiden echter dat bedrijven die het redden niet waard waren zich in een zombietoestand bevonden.

Veel werknemers en ondernemers hielden gedurende 2021 een inkomen over in een situatie waarin het moeilijk te besteden was. Het resultaat: veel mensen met geld te besteden. Woningverbetering stond hoog op de to do-lijst en daarna staken veel mensen hun teen in de investeringsmarkt. De rit op de beurs tussen april 2020 en september 2021 was ongekend.

2023

Veel van de nieuwe investeerders op de beurs hadden nog nooit een neergang meegemaakt. Maar na oktober 2021 zag het er niet zo zeker uit als daarvoor. Een tijd waarin veel mensen hun financiële mogelijkheden oprekten voor een groter huis. In februari 2022 nam het leven voor velen een andere wending. We hebben allemaal de rapporten gezien en staan versteld van de veerkracht van de Oekraïners en walgen van Poetin.

Wij ondervinden echter ook de gevolgen. Sommige gevolgen zijn niet direct voelbaar, maar de overheidsuitgaven om de oorlogsmachine van Poetin tegen te gaan zijn fenomenaal; toch zullen we op een gegeven moment de prijs moeten betalen. Dat is echter van latere zorg.

Wat gevoeld wordt heeft enige tijd geduurd, maar de inflatie is er eindelijk en is groter dan de laatste piek 30 jaar geleden. Regeringen hebben opnieuw actie ondernomen om hun bevolking te ondersteunen, omdat dit niet iedereen in gelijke mate treft en de gevolgen ongelijk zijn.

En nu

Dus, wat doe je als je spaargeld is aangetast? We vertellen al onze klanten om risico’s te diversifiëren (niet al je eieren in één mandje te leggen) en niet te proberen de markt te timen door te besluiten te verkopen als de markten niet goed zijn. Vermogensplanning in gediversifieerde portefeuilles gaat vooral over in de markt zijn om te profiteren van de mogelijkheid dat de markt zich herstelt. Als u uw vermogen over een paar jaar nodig heeft, zou u helemaal niet moeten beleggen. We begrijpen dat het moeilijk is om op deze manier je tijd af te wachten. Maar als je tijd hebt, maak er dan gebruik van.

En wanneer uw inkomen een deuk heeft opgelopen, of dat naar verwachting gaat doen, draait het allemaal om prioriteiten om tekorten te voorkomen. Toegegeven, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar we hebben het gezien als een succesvolle remedie om schulden te vermijden, en als een versnelling om eerst een buffer te creëren en later rijkdom.

Dus, wat komt eerst voor jou? Misschien helpt een gesprek met een van ons je volgende stap te bepalen.

Wij wensen jou en je dierbaren een gezond, gelukkig en voorspoedig 2023.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken