Lijfrente als alternatieve pensioenvoorziening

4 december 2020

Steeds vaker vragen cliënten mij hoe zij pensioen kunnen opbouwen en dan vooral op een belastingtechnisch slimme wijze. Dit is des te belangrijker wanneer men bij een bedrijf werkt zonder pensioenregeling of als ZZP-er werkzaam is.

In Nederland hebben wij naast de pensioenregelingen voor bedrijven (pijler 2) een prima pensioen spaar- of beleggingssysteem en die heet “lijfrente”. De jaarlijkse inleg is belasting aftrekbaar voor de inkomstenbelasting in box 1 en de latere uitkeringen vanaf AOW-datum zijn belast voor de inkomstenbelasting.

Wat is daar dan interessant aan?

Heel kort, de inleg van de premie is aftrekbaar bij een belastingpercentage dat in de regel veel hoger is dan het belastingpercentage over de latere uitkeringen vanaf je AOW-datum. Tel uit je winst en tel daarbij nog op dat je in de spaarperiode over de spaarkapitalen geen vermogen rendementsbelasting hoeft te betalen.

Gelet op de lage spaarrente is het nog goed om te weten, dat de ingelegde premies ook in beleggingsfondsen kunnen worden belegd. Zeker bij personen met een wat langere “AOW-horizon” mag dan een interessant rendement worden verwacht.

Je kunt niet onbeperkt je premies voor lijfrente storten. Daarvoor zijn regels en die zijn te vinden op de belastingsite onder “jaar- en reserveringsruimte”. Maar als je geen pensioen opbouwt bij een werkgever, dan zijn er in de regel veel mogelijkheden.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken