Pas op met tijdelijk schuiven van financieel bezit om belastingdruk te voorkomen

12 december 2022

Aan belasting betalen heeft iedereen een hekel. Daarom staat besparen op belasting hoog op ieders to-do lijst. Maar ja, van de koude kermis thuiskomen is ook geen pretje.
De peildatum van 1 januari 2023 voor de bepaling van het bezit in Box 3 (sparen en beleggen) komt eraan. We weten nu dat het bezit op de spaarrekening nauwelijks nog tot te betalen belastingbedragen gaat leiden. Voor heel veel huishoudens een zegen na al die jaren dat sparen niets opleverde en er toch fors belasting over moest worden betaald. De beleggers onder ons (aandelen, obligaties, woningen, etc.) weten dat de belasting over dat vermogen wel forser zal zijn.

Sommigen bedenken om vóór 1 januari 2023 de beleggingen om te zetten in spaargeld om vervolgens na 1 januari 2023 het spaargeld weer terug te draaien naar beleggingen.
Niet vergeten moet worden dat de ver- en aankoop van beleggingen de nodige kosten kunnen veroorzaken waardoor het voordeel verkleint.
De Belastingdienst heeft deze mogelijke actie voorzien en daarom is wetgeving aanstaande om dat gedrag tegen te gaan (Overbruggingswet Box 3). Het schuiven van bezit binnen Box 3 wordt aangeduid met “peildatumarbitrage”. De werking van deze wet kan al met terugwerkende kracht ingaan per 1 oktober 2022 en houden in dat verkopen van ander bezit ter omzetting in contanten in hetzij het laatste kwartaal hetzij het eerste kwartaal van een jaar, wordt geacht niet te hebben plaatsgehad.

Als de Eerste Kamer de overbruggingswet Box 3 net als de Tweede Kamer goedkeurt is het dus oppassen geblazen met het schuiven van het Box 3-bezit.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken