Volg je hart, niet je hoofd?

30 juli 2021

Ik leg het maar meteen op tafel. Millennial investeerders doen het anders dan de meeste van onze cliënten. Dat uit zich vooral op twee punten, namelijk (1) ze doen het graag zelf, en (2) ze willen investeren in waar ze in geloven. Het kost ons veel moeite hen aan boord te krijgen en dat ligt niet aan de kleur van ons haar.

Zelfbeschikkingsrecht

Toegegeven, de instrumenten waarmee je kunt zoeken naar informatie zijn de afgelopen 40 jaar met ontzagwekkende snelheid gegroeid. Dat is misschien ook wel veroorzaakt door de wisselwerking met het onderwijs dat de zoekende geest stimuleert. Dus we zoeken makkelijker, zelf en met makkelijker instrumenten.

Er is echter een overdaad aan wetenschappelijk onderzoek dat het financieel onderwijs zeer voor verbetering vatbaar is, en eigenlijk is dat helaas al lang zo. Dus hoeveel vaardiger en misschien zelfs ook wel slimmer de millennial ook is, het geven van betekenis aan wat financiële producten zijn en hoe ze zich gedragen is domweg niet voor iedereen weggelegd.

Execution only is de ultieme vorm van zelf financiële verantwoordelijkheid nemen; er is geen financieel adviseur bij betrokken. Er is voor sommige producten niet aan te ontkomen, al is het maar tijdelijk, maar wij zijn overtuigd tegenstander omdat de wet van de grote getallen zou eenmaal zegt dat een kleine afwijking grote verschillen kan veroorzaken. En helaas zijn er maar weinig die een flinke tegenvaller van zich af kunnen laten glijden.

Jongens en meisjes die zich bezig houden met cliëntenadvies, vermogensbeheer, etc. moeten allemaal betaald worden, dat is waar. En die rekening komt bij de cliënt dus je hebt meer rendement nodig om dat goed te maken en dus nog meer over te houden. Ik snap die millennial wel die zich afvraagt of dat niet goedkoper kan. Goede vraag. Maar als je het zelf doet om kosten te besparen zijn er soms beperkingen in handelsmomenten. Of je order wordt pas op woensdag uitgevoerd, er zijn keuzerestricties waar in belegd kan worden, etc. Of je mag uit de hele etalage kiezen maar niemand die je waarschuwt dat jouw keuze een heel giftige cocktail kan zijn. En als je dan begonnen bent en de markt doet even niet mee, let je dan altijd op? Kent u ze ook? Beleggers die de hele dag hun app checken. Zouden ze gelukkig zijn of alleen vooral onrustig?

Waar het om gaat is dat je resultaat boekt, dat je voor jou en jouw situatie passend risico loopt waarvoor de kosten acceptabel zijn. Met gedegen vermogensadvies en betrouwbaar effectief vermogensbeheer neem je jezelf veel uit handen. En je geld krijgt de aandacht die het verdient.

Maar ik geloof er in!

Wetenschappelijk feitje: van alle stockpickers heeft maar 2% het structureel (nog niet eens altijd) beter gedaan dan de markt als geheel.

Beleggen is van alle tijden. Beleggingsstatistiek bestaat minder dan 2 eeuwen. Portefeuilletheorie voor beleggers werd een jaar of 70 geleden opgeschud waarna “mandjes” van beleggingen worden gemaakt van bepaalde soorten aandelen. Bijvoorbeeld groeiaandelen en waarde-aandelen gedragen zich anders gedurende economische cycli. Of spreiding over sectoren, regio’s, valuta. Keihard bewijs (stelt een Nobelprijs iets voor?) dat spreiding van risico en superieur resultaat geeft ten opzichte van op 1 paard wedden. https://nl.wikipedia.org/wiki/Moderne_portefeuilletheorie

Millennials spreekt het gedachtegoed van maatschappelijk verantwoord ondernemen al langer aan dan voor het populair werd. Het kost veel ondernemingen veel moeite om Environmental, Social, Governance als belangrijk onderdeel van hun missie om te zetten in een business model dat het lang houdt. Dat is voor nieuwe ondernemingen zwaar, maar ook voor bestaande bedrijven een hele toer (verbouwen terwijl de winkel open blijft). Het gaat ook vaak fout, zo’n andere aanpak en/of verandering. En als je daar dan je belegging in hebt zitten kan het anders aflopen dan je plan je toestaat.

We hebben cliënten die beleggen met geld dat ze “over hebben” dat geen groot aandeel uitmaakt van het totale vermogen en waar ze dus niet van afhankelijk zijn. We hebben er ook die er over minder dan 10 jaar echt van moeten rondkomen na een lang werkzaam leven als ondernemer en waar anders dan AOW geen inkomen zal zijn. Dan zit je toch anders in de wedstrijd.

Veel millennials willen dat hun beleggingsgeld ook wat doet voor de wereld. Ze informeren zich uitgebreid en willen dan “meedoen” in het betreffende “verhaal”. Dan blijken de wijzen om in te stappen niet altijd voldoende doorgrondelijk, kan de technologie nog bewezen moeten worden, zijn er nog 10 andere concurrenten met het concept bezig, en heeft de millennial niet altijd de kennis om het geheel van idee het business model en de manier om te belegging te doen te kunnen beoordelen.

Daar zijn specialisten voor. Alleen beleggen in wat je kunt uitleggen, wat transparant is, en uiteraard een door relevante experts positief beoordeeld business model heeft met een positieve rendementsverwachting. Het verhaal moet worden getest. En er wordt belegd in een klein deel van elke business zodat jouw kapitaal verdeeld wordt over meer helden dan de onvermijdelijke drenkelingen. En als de bedrijven waar in belegd wordt niet bij de les blijven (voldoen ze nog aan de ESG uitgangspunten van hun eerste pitch?) stemmen beleggers met de voeten.

Een woord van aanmoediging

Als vermogensbeheer je vak niet is, laat je dan bijstaan. Je kunt sneller aan de slag als belegger als iemand voor jou het kaf van het koren scheidt in het aanbod. Die selecteert op basis van jouw specificaties en aandacht heeft voor kosten en kwaliteit van beheer. En nog belangrijker, die je ook kan wijzen op een beter alternatief dan je zelf gevonden had omdat het diens vak is om bij te blijven in de markt. Die je kan helpen met aanpassingen als er iets in je bestaan verandert.

Je hoeft je principes niet te verloochenen door er anderen bij te betrekken die er hun vak van hebben gemaakt. Maar leg hen voor dat je met hen in zee gaat op de pijnbank, geef ze een derdegraads verhoor. Laat je overtuigen waarom je het toch beter niet zelf kunt doen. Want het is moeilijk op je handen te zitten als je al zoveel weet…

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken