Wat je kunt doen met een afbetaald huis…

26 maart 2019

In nogal wat gevallen kan een (extra) hypotheek nemen op je woning zo maar de sleutel zijn om je wensen in vervulling te laten gaan.
Er zijn heel wat eigenaren van een woning die schuldenvrij zijn, of een flinke overwaarde hebben. Dat heeft soms te maken met oude afspraken, met opvoeding uit een vorige generatie (toen schuld een vies woord was), of een nog andere ongetwijfeld geldige reden.
Het grootste deel van de bewoners van een schuldenvrij eigen huis zijn “oudere jongeren” of misschien wel mensen op echt gevorderde leeftijd. Een aanzienlijk deel daar weer van heeft een inkomen dat groot genoeg is voor noodzakelijke maar ook leuke dingen, en hoeft eigenlijk geen erfenis na te laten in de vorm van een onbelast huis.
Die zouden met een extra hypotheek hun (klein-) kinderen ouder dan 18 maar jonger dan 40 een flinke onbelaste schenking kunnen doen om een woning te kopen, hun hypotheekschuld te beperken, of een dure studie te helpen betalen. Of, nog dichter bij huis, waarom niet zelf een dure hobby, cruise, meer van de wereld zien?
Daarnaast zijn er ook bewoners voor wie het huis door omstandigheden te duur of te onpraktisch is geworden. Met kapitaal dat nu opgesloten zit in stenen (overwaarde) kun je mogelijk ook een lange inkomstenstroom of aanpassingen voor zorg financieren.
Dat hypotheekrente niet altijd meer aftrekbaar is wil niet zeggen dat zo’n hypotheek niet te betalen of onverantwoord is. Tijden veranderen. Oplossingen ook. Er zijn nu hypotheken waarbij de rente tot overlijden bij de schuld kan worden opgeteld, of kopers voor woningen die aan de huidige eigenaar worden verhuurd tot hun vertrek naar een zorgomgeving of overlijden.
Soms zijn opvattingen aan herziening toe, zeker als de mogelijkheden er naar zijn!

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken