Wat wil ik en wat kan ik met mijn Gouden Handdruk?

10 april 2019

Vele medewerkers hebben in het verleden een ontslagvergoeding van hun werkgever ontvangen.

Tot 1 januari 2014 kon gebruik worden gemaakt van de stamrechtvrijstelling, waardoor de werkgever de som van de Gouden Handdruk zonder inhouding van loonheffing in een Gouden Handdruk rekening of stamrecht BV van de betrokkene kon storten.

Na 1 januari 2014 was dit niet meer mogelijk vanwege de opheffing van de stamrechtvrijstelling.
Bij uitkering van een ontslagvergoeding wordt het dan ook op zijn Hollands gezegd “aftikken”.
Belasting betalen dus en vaak ook nog eens in de hoogste schijf.
Beetje belastingmiddeling in de jaren daarna kan overigens een klein beetje soelaas opleveren.

Inmiddels komt er een grote groep oudere medewerkers aan met een Gouden Handdruk rekening of een stamrecht BV, waarbij actie geboden is.

De wetgever zegt dat de eerder ontvangen en “geparkeerde” Gouden Handdruk bedragen, waarover destijds geen inkomstenbelasting is betaald, uiterlijk tot uitkering moeten komen in het jaar waarop men de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Tegen die tijd is doorgaans het te hanteren belastingtarief ook wat lager zullen we maar zeggen.
Dan komt de vraag op wat te doen met die bedragen en in hoeveel jaar laat ik die uitkeren en mijn belastbaar inkomen vergroten?
Voor de 60+ ers zijn de mogelijkheden uitermate ruim voorhanden en kan het Gouden Handdruk kapitaal periodiek in één jaar worden uitgekeerd, maar ook over 30 jaar worden gespreid.
Naarmate men jonger is dan 60 jaar wordt de uitkeringsduur langer.
Eigenlijk is het zo, dat de ideale uitkeringsduur afhankelijk is van je persoonlijke omstandigheden. Daarbij spelen zaken mee als financiële behoeften, belastingsituatie, partner, pensioen, etc.
Om de juiste beslissingen te nemen over dit onderwerp is een goede financiële planning een aanrader. Daarbij kan ook onderzocht worden welke aanbieder het meest past.
Wat de aanbieders betreft zijn er zelfs mogelijkheden om een 20-jarige uitkering te organiseren op beleggingsbasis.

Al met al zijn Gouden Handdruk uitkeringen financieel interessant, maar het is daarbij wel zaak dat de uitkeringen met verstand van zaken en met oog voor de persoonlijke omstandigheden worden ingericht.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken