Zelfstandigen en pensioen, een lastige combinatie

20 maart 2019

Met enige regelmaat adviseer ik ZZP-ers en directeuren groot aandeelhouder op pensioen gebied, zeg maar de groep zelfstandigen.

Uit ervaring weet ik dat zelfstandigen onder de 30 jaar over pensioen denken “daar neem ik nog geen tijd voor, want dat is nog zo ver weg”. Tussen de 30 en grofweg 45 jaar denkt men “ik heb geen tijd om er goed over na te denken”. Vanaf 45 jaar denkt men “jammer dat ik er niet eerder over nagedacht heb, want nu is het te laat aan het worden”.

Kortom een onderwerp dat niet geliefd is bij zelfstandigen. En dat is jammer, want op latere leeftijd zou het zo maar kunnen zijn dat je jezelf voor je kop slaat. Goed comfortabel leven gehad en vanaf pensioenjaren moet je op een houtje bijten. Ga er maar aan staan.

Ze zijn er hoor, die in hun onderneming een ton plus verdienen en het presteren niet of nauwelijks geld opzij te zetten voor de pensioenjaren. En het dan ook nog voor elkaar krijgen van de hypotheekschuld niets af te lossen. Alles vanuit de gedachte “we leven nu en het harde werken mag toch wel beloond worden”. Als ik dat hoor en zie verbaas ik me in hoge mate. Ik nader de AOW-leeftijd best wel snel en zou mij geen raad weten als ik tot de conclusie kom, dat ik flink moet inleveren. Juist vanaf je AOW is het belangrijk om de leuke kanten van het leven te gaan beleven. Fit als een hoentje en geld is geen belemmering. Zo moet het zijn.

Beste zelfstandigen, denk na over jullie toekomst; daarin investeren levert echt wat moois op!

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken