Je hypotheek is een van de langste financiële verbintenissen die je aangaat. 30 jaar in de meeste gevallen. Veel mensen hebben het plan die verplichting geheel te laten verdwijnen door af te lossen. Dat wordt soms ook “geholpen” door het vervallen van de fiscale aftrekbaarheid. Dat is het moment dat je geen fiscale subsidie meer krijgt op je woonlast en als je verwacht dat je toekomstige inkomen flink lager wordt is het verstandig je woonlast te verlagen. Maar als je inkomen later ruim genoeg is die aflossing misschien niet absoluut noodzakelijk. Er bestaan ook nog aflossingsvrije hypotheken; ze komen minder vaak voor dan in het verleden.
Tijdens de looptijd van de hypotheek kun je kiezen voor verschillende looptijden gedurende welke de rente niet verandert. Dat kunnen vaste perioden van bijvoorbeeld 5 jaar zijn of opvolgende perioden van bijvoorbeeld 2 of 10 jaar. Wat veel mensen niet weten is dat aan het einde van de looptijd van de hypotheek de financier een nieuwe afweging maakt of de hypotheek, als die niet is afgelost, wordt verlengd. Dat betekent dus dat niet alleen naar de waarde van het pand wordt gekeken maar ook naar het inkomen.
Anders dan in het verleden bepaalt de waarde van een woning in mindere mate hoeveel hypotheek iemand krijgt. Voor ouderen speelt mee hoeveel pensioeninkomen er is en dat is in veel gevallen substantieel minder dan gedurende de actieve carrière. Voeg daar aan toe dat er na 30 jaar geen renteaftrek is en dan is niet verwonderlijk dat voor veel mensen de leencapaciteit op latere leeftijd vaak lager is dan eerder.
Om deze reden adviseren wij ook aan het begin te kijken naar het moment waarop de hypotheek eindigt als de hypotheek niet geheel wordt afgelost. Zo voorkom je verrassingen.