Uit het onderzoek “Geldzaken in de praktijk” van het NIBUD blijkt dat van de 55- tot 65-jarigen zo’n 23 procent niet weet of ze na pensionering nog het hoofd boven water kunnen houden. Dat begrijp ik ook wel. De tijd van lifetime employment is voorbij. Menige oudere werknemer is aan de dijk gezet met negatieve consequenties voor inkomen en pensioenopbouw. Daarnaast zijn werkgevers veel minder dan voorheen bereid vaste dienstverbanden overeen te komen. Het aantal ZZP-ers met veelal wisselende inkomens neemt daardoor toe. Het vrijwel automatisch geld reserveren voor later is al met al door deze ontwikkelingen een stuk minder geworden en daarmee de financiële toekomst van velen onzekerder.
Wat doe je eraan? Dat is moeilijk te zeggen en dat zal van geval tot geval bekeken moeten worden. Meer met de hand op de knip leven kan natuurlijk sowieso geen kwaad. Voor de wat ouderen onder ons is vaak sprake van een eigen woning met overwaarde. In die gevallen kan het interessant zijn om de overwaarde te gelde te maken en goedkoper te gaan wonen. Daarmee is dan in ieder geval de uitgavenkant tijdens de pensioensituatie gunstiger gemaakt. Een dergelijke stap zetten in een gunstige woningmarkt is beter dan wanneer we met z’n allen weer in een crisis zitten. Ik geef toe dat de fiscale- en banktechnische regelgeving m.b.t. hypotheken het niet bepaald aantrekkelijk maken om over verkoop en aankoop van woningen na te denken. Als leek op financieel gebied is het bijna onmogelijk om de juiste koers te bepalen door het woud aan regels. Dan ligt uitstel en kop in het zand steken op de loer.
Zo kwam ik laatst iemand tegen die besloot tot uitstel van verkoop van zijn riante woning omdat hij bij verkoop een forse boete verwachtte van zijn hypotheekbank. Geheel onterecht denk ik, maar er is nou eenmaal altijd wel een reden te bedenken om geen actie te ondernemen. Wakker worden mensen en denk na over je financiële toekomst. Beter laat dan te laat. Financieel planners zijn er om daarbij te adviseren.