Veel van onze klanten zijn in staat elke maand/elk kwartaal geld over te houden. Of er komt een schenking van de ouders, of er is een erfenis. Hoe dan ook: met een spaarrekening die niets meer oplevert wordt je gedwongen te beslissen of je ook de kosten van de bankrekening voor lief neemt of dat je toch risico accepteert dat je (een deel van) je bezittingen minder kan worden om enig rendement te kunnen maken. De belastingdienst heeft bovendien aanpassing van haar spelregels aangekondigd die in 2021 ingaan. De keuze wordt er voor velen niet makkelijker op.
Niet om meteen te ontmoedigen maar als je gaat beleggen is dat ook niet gratis. En, zoals mijn vader al zei, “alle waar is naar zijn geld”. Ik bedoel daarmee aan te geven dat als een vermogensbeheerder harder moet werken om je beleggingsrisico zoveel mogelijk bij je doelstelling te houden zijn de kosten om dat te doen hoger dan wanneer je de AEX-index volgt. Dus kosten zijn een goed selectiecriterium. Kosten zijn te groeperen in kosten voor vermogensbeheer (o.a. toezicht gerelateerde kosten; de wet en regelgeving op dit gebied is tegenwoordig niet kinderachtig en verschilt per land), advieskosten (als je alles zelf denkt te kunnen doen is dat bescheiden; wil je regelmatig of om het jaar begrijpen wat er gebeurt met je belegging?), als je een offensief risicoprofiel hanteert (je neemt flink meer risico dan wanneer je een defensief profiel hebt) moet er vaak in de portefeuille worden bijgesteld om je rendementsperspectief “opnieuw te balanceren” en zijn de transactiekosten hoger. Wij brengen voor ons klanten ALLE kosten (van de manager EN van de fondsen waar je in belegt) in beeld zodat we ook zien of de rendementsverwachting van de aanbieder ook echt interessant is of dat je inderdaad beter voor die indexbelegging kunt gaan. En kun je er uit of is het Hotel California (“You can check out any time you want but you can never leave”; Eagles)?
Beleggen moet je eigenlijk niet doen als je horizon korter dan 12 jaar is. Dat heeft te maken met de hersteltijd als er een daling is. Dus doe het niet als je over twee jaar een flinke uitgave gepland hebt waar dit geld essentieel voor is.
Dan komt de belangrijke vraag met welk risico je wilt beleggen. Zonder risico geen rendement. Er wordt met een vragenlijst een inschatting gemaakt van je risicocapaciteit (kun je een tegenvaller opvangen of ben je afhankelijk van het verwachte rendement en van je belegde vermogen?) en je risicobeleving (kun je nog slapen als je na een virusuitbraak koersen ziet vallen, wordt je heel hebberig als je 10 weken beleggingswinst hebt gehad?). Als het goed is sluit de conclusie aan bij je onderbuikgevoel. Dit is het interessantste deel voor ons adviseurs. Hier zitten echt verrassingen in. Mensen die dachten dat ze defensief moesten zijn en andersom. Heerlijk om er in die gesprekken achter te komen wat echt belangrijk is.
Een tenslotte het product; waar stap je in. Er zijn tegenwoordig heel interessante, goed te begrijpen beleggingsstrategieën die worden uitgevoerd door ervaren clubs. Wij werken graag samen met beheerders die wat te verliezen hebben als het verkeerd gaat. Niet alleen reputatie maar ze moeten ook mee-beleggen. Als jij pijn hebt, hebben ze het ook. En werken ze harder om het terug te verdienen. Dit verhaal wordt nog langer als ik dieper op de producten inga. Voor jou is belangrijk te weten dat er een product is voor elke strategie. Simpele regel: als het niet te begrijpen is past het waarschijnlijk niet bij je.
Om antwoord te geven op de vraag: dat hangt van jouw situatie af. Er zijn goede beleggingsoplossingen beschikbaar voor elke omstandigheid, elk doel. Maar het is maatwerk.
Twee weken geleden besloten twee goede klanten in te stappen. Alle stappen zorgvuldig gezet, een heel flink bedrag overgemaakt naar de vermogensbeheerder en dan het bericht dat het Corona-virus ook de beurzen had geïnfecteerd. Ga je toch denken: nee! De vermogensbeheerder zag de volatiliteit omhoog schieten en besloot te wachten. Dat hebben ze me pas de volgende dag verteld. Dan moet ik toch glimlachen.
Instappen op de beurs: doe ik het of doe ik het niet?
Is jouw interesse gewekt?
Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken