Overdracht van opgebouwd pensioen

29 januari 2023

Met de sterke stijging van het wisselen van baan zullen de vragen over waardeoverdracht naar verwachting ook wel fors toenemen is mijn verwachting.

Lastig

Pensioen is een geweldig fenomeen, maar best wel lastig om te begrijpen. En dan komt er binnenkort ook nog eens een nieuwe wet over pensioenen aan.

En nu ben je aan het veranderen van baan en loop je tegen de vraag over waardeoverdracht aan. Wat nu? Te snel handelen zonder inhoudelijke kennis valt zeker af te raden. Voordat je het weet benadeel je jezelf.

Geen haast 

Allereerst moet je weten dat je geen haast hoeft te hebben. Waardeoverdracht hoeft niet meer binnen een bepaalde tijd na overstap naar een nieuwe werkgever. Vanaf begin 2015 kan op ieder moment voor waardeoverdracht worden gekozen na je baanwissel.

Je hoeft het ook niet te doen vanwege de gedachte dat je anders een pensioenbreuk oploopt. Op een enkele uitzondering na zal hier geen sprake van zijn, omdat je opgebouwde pensioenkapitaal keurig bewaard blijft en verder zal renderen. Bovendien kun je jouw pensioen vinden op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Hierin staan alle opgebouwde pensioenen bij verschillende werkgevers geregistreerd. Pensioen kwijtraken is onmogelijk.

Het samenbundelen van pensioenen door waardeoverdracht om een beter overzicht daarop te krijgen is met de komst van de registratie van pensioenen ook achterhaald.

De kleine pensioenen en dan heb ik het over pensioenen met een lagere uitkering dan ca. € 520 bruto per jaar gaan overigens automatisch over naar de pensioenuitvoerder van de nieuwe werkgever. Dit als gevolg van de Wet Waardeoverdracht Nieuwe Pensioenen.

Mocht je van werknemer ZZP-er worden, dan is waardeoverdracht niet aan de orde en zal je opgebouwde pensioenkapitaal wellicht alleen nog maar groeien door indexatie (toeslag) of rendement, immers er worden geen pensioenpremies meer ingelegd. Soms kan nog gekozen worden voor voortzetting van pensioenopbouw bij je laatste pensioenfonds. Maar dat pensioenfonds moet daar wel medewerking aan verlenen.

Wel kan je als ZZP-er door de nieuwe wet veel ruimer gebruik gaan maken van aftrekbare lijfrentepremies, die vanaf AOW-datum dan naast je opgebouwde pensioeninkomen weer voor extra inkomsten kunnen zorgen.

Is waardeoverdracht dan nog wel nuttig en/of profijtelijk?

Dat is op voorhand niet zo maar te zeggen, omdat dit van de persoonlijke omstandigheden af hangt. 

Om zo maar over te stappen en je pensioenkapitaal “overnight” laten overboeken naar een ander pensioenfonds kan zo maar betekenen dat je minder indexatie krijgt of je pensioenkapitaal minder aangroeit door slechtere beleggingsinkomsten, of zelfs dat je gegarandeerde uitkeringen  misloopt. Dat kan kan je allemaal duur komen te staan.

Na invoering van de Wet Toekomst Pensioenen gaan alle pensioenen een min of meer onzekere toekomst tegemoet. De achtergrond wordt sparen en beleggen voor later. De rendementen die de pensioenuitvoerders gaan maken zullen in belangrijke mate bepalend worden voor de latere uitkeringen.

Het wordt nog steviger opletten dus bij waardeoverdracht.

Een pensioenadvies bij waardeoverdracht kan dus nuttig zijn.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken