Naast onze andere activiteiten als financieel planner, hypotheekadviseur en vermogensadviseur worden we met regelmaat betrokken bij werkgevers die van pensioensysteem veranderen. Onze rol is dan in eerste instantie dat we uitleg geven. Soms komt daar nog individueel pensioenadvies achteraan.
Momenteel zitten we al een maand in twee trajecten. Niet te vergelijken qua bedrijfstak: een financiële instelling en een agri-bedrijf. Maar de overstap is hetzelfde. Veel Nederlandse pensioenen zijn gebaseerd op de gedachte dat een inkomenstoezegging wordt gedaan (dat wordt nu een Defined Benefit of DB-pensioen genoemd). Tientallen jaren geleden een prachtig bedacht fenomeen maar dat de rente negatief kon worden zat niet in het business model dat toen is bedacht. Dus het DB-pensioen is niet meer te betalen door werkgevers. Toen is bedacht dat er een premie-toezegging door de werkgever kan worden gedaan (dat is een Defined Contribution of DC-pensioen). Het pensioenfonds/de pensioenverzekeraar belooft geen inkomen maar helpt jouw premies van de werkgever (en misschien spaar je wel extra binnen zo’n regeling) goed te beleggen op basis van een risicoprofiel dat je uitzoekt (vaak is dat defensief, neutraal of offensief).
De werkgevers waar we nu komen hebben veel moeite gestoken in communicatie; intranet, brochure op huisadres, bedrijfsvideo, etc. Onze uitleg is de voorbereiding op een keuze. Ongelofelijk wat je dan tegenkomt aan opvattingen die, met alle respect, voornamelijk ontstaan bij de koffieautomaat. Daar lopen frustraties over dat er vroeger (!) een premievrij pensioen was vanaf 65 jaar met een mooie VUT-regeling, onduidelijkheden over hoe een DC-pensioen “werkt”, en bezorgdheid over “dat je nu zelf risico” draagt door elkaar. Zet 4 mensen bij elkaar en als je geluk hebt lijken twee van de analyses op elkaar. Dus onze eerste taak is het ontzenuwen van verwarring, onjuistheden en het duiden van begrippen en verwachtingen.
Het mooie is nu dat met een goede voorbereiding, structuur en tools zo’n gesprek van een uur mensen positief verrast hoe risico weliswaar negatief kan uitpakken maar dat het tegenovergestelde waarschijnlijker is door die groeiende stortingen van je werkgever in een DC-pensioen. En dat als je risico ontleedt in draagkracht en attitude, mensen die heel huiverig aan het gesprek beginnen er soms achter komen dat risico ook kansen geeft. Natuurlijk hebben we gevraagd of ze de vragen wel hebben beantwoordt alsof de partner naast hen zit; soms moesten we overnieuw beginnen!
We krijgen aan het eind van elk gesprek een warme hand, een dankbare blik en de belofte dat ze hun keuze voor het risicoprofiel bewust gaan maken. Onze bezoekers zeggen er ook bij dat het ze alles is meegevallen. Hier doen we het voor. We hebben een machtig vak.