Vermijd verrassingen in de erfbelasting

3 augustus 2023

We ontmoeten veel ondernemers en helpen hen bij het plannen van belastingen, ook als ze gaan overlijden. Het doel is ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van iemands zuurverdiende vermogen terechtkomt bij de beoogde ontvanger, die zelden de belastinginspecteur is.

De primaire begunstigde van de overledene is bijna altijd de familie, of meer specifiek de echtgenoot. Daarna volgen goede doelen. Veel goede doelen betalen geen erfbelasting.

Testament geregeld

De meest effectieve manier om de richting van iemands vermogen veilig te stellen is een testament. Dit formele document is beschikbaar in de meeste landen  en wordt meestal gerespecteerd. Als een nalatenschap betrekking heeft op bezittingen in meer landen zien we soms dat er testamenten per rechtsgebied zijn. Het helpt om de lokale uitvoering van iemands testament te waarborgen zonder de rechtsgeldigheid of fiscale gevolgen in twijfel te trekken. Omdat het lokale aanpassingen vereist, vereist het regelmatig professionele hulp bij het plannen van het vermogen om ervoor te zorgen dat het doel duidelijk is.

Dit wordt met name veroorzaakt door verschillende snelheden van evolutie in het familierecht en successierecht. Omdat overheden niet op elkaar zitten te wachten kun je je voorstellen dat dit zo nu en dan rommelig wordt.

Het gaat niet altijd zoals bedoeld

Onlangs kwam er een zaak voor een Nederlandse rechter waarbij alleen Nederlanders en Nederlands vermogen betrokken waren. Een “eenvoudig” geval. De overleden ondernemer had een testament en liet zijn vermogen na aan goede doelen nadat zijn echtgenoot tijdens haar leven van deze bezittingen kon leven (en zoveel kon consumeren als zij nodig achtte). Een groot deel van de boedel betrof de aandelen van het bedrijf dat hij had opgebouwd. Toen ze enkele jaren later overleed, werd de juridische overdracht van deze aandelen aan de goede doelen belast. De familie was geschokt omdat het voornemen van de ondernemer niet werd uitgevoerd zoals bedoeld.

Zonder in te gaan op de technische details, gaat het erom dat er dingen veranderen. Het eigendom van activa valt bijna altijd onder overgangsrecht (dus nieuwe wetgeving betwist het eigendom zelf niet), maar fiscale behandeling vaak niet. Testamenten bestaan al vaak lang, en terecht. We zien testamenten die 50 jaar geleden zijn gemaakt en wanneer het tijd is om deze te laten uitvoeren, is er vaak een grote kloof tussen wat destijds bedoeld was en wat er gerealiseerd wordt.

Bouw een beveiliging in

Het is niet nodig om uw financiële plan elk jaar bij te werken (tenzij er iets dramatisch positiefs of negatiefs gebeurt natuurlijk), en uw vermogensplan ook niet. Maar als uw testament meer dan 10 jaar oud is, is het waarschijnlijk logisch om uw plan te hebben en dat zal worden herzien. Het resultaat is dat uw verwachtingen worden bijgewerkt en indien nodig ook uw testament.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken