Vijf inzichten om je beleggingsresultaat te verhogen

2 april 2022

Beleggen is voor de meeste mensen noodzakelijk in deze tijd. De redenen zijn je misschien wel bekend:

  • De pensioenregelingen worden versoberd en dus is eigen vermogen nodig om je inkomen ‘voor later’ aan te vullen.
  • De inflatie zorgt dat je toekomstige buffer te veel afneemt en dus is rendement nodig.
  • De spaarrente is te laag, waardoor je vermogensgroei niet voldoende is om financiële doelen te bereiken.

Maar áls je gaat beleggen, hoe zorg je er dan voor dat je de grootste kans hebt op een mooi rendement? Hieronder lees je vijf tips die zorgen dat je rendement stijgt en fouten voorkomt.

Nooit timen

Wellicht heb je wel eens gehoord van beursgoeroes die op basis van analyses en hun ‘glazen bol’ voorspellingen doen over de koersontwikkeling. Deze voorspellingen verleiden je misschien om aandelen aan te kopen of juist te verkopen. Want ja.. geld verliezen wil je natuurlijk voorkomen. En daarnaast wil je juist profiteren van een stijgende beurs (die zogenaamd verwacht wordt). Let op! Timen is onmogelijk. Beter gezegd: accuraat timen is niet mogelijk. Wees eens eerlijk, denk je echt dat er mensen zijn die nu weten wat er morgen, volgende week of volgende maand gaat gebeuren? Tenzij Back 2 The Future (een Amerikaanse film waarin de hoofdpersoon naar de toekomst kan reizen) waarheid wordt, is het niet mogelijk te weten wat er gaat gebeuren. Het is koffiedik kijken, glazen bollenwerk en handoplegging bij elkaar. Leuk voor een feestje, maar niet om je vermogen op te bouwen. Omdat niemand weet wat gaat gebeuren, is het onverstandig te handelen op voorspellingen. De kans dat het fout is, is net zo groot als dat het goed is. Laat dat nou geen goede strategie zijn om vermogen op te bouwen. Onderzoek wijst keer op keer uit dat als je probeert te timen dat voor significant lagere rendementen zorgt. Dit komt omdat je twee keer goed moet zitten. De eerste keer moet je aandelen op het juiste moment verkopen, omdat je een daling verwacht. De tweede keer moet je dan ook weer op het juiste moment aandelen bijkopen, omdat je een stijging aan ziet komen. Twee keer goed kiezen maakt de situatie dus ontzettend lastig en is dus onverstandig.

Spreiden

De klassieke doe-het-zelfbelegger vindt het interessant om te beleggen in aandelen die bekend zijn. Vroeger waren dit vaak Nederlandse bedrijven zoals Heineken, Philips en Ahold.  Die bedrijven kenden we immers, omdat we tijdens het televisie kijken een Heinekenbiertje dronken met een zak chips die gekocht was bij de Albert Heijn.

Tegenwoordig kiezen doe-het-zelfbeleggers vaker voor bedrijven over de grens, zoals Tesla of Netflix. Dit lijkt logisch, maar is wel risicovol. Dit komt omdat spreiding nodig is om het risico sterk te verlagen. Een voorbeeld: in 2021 kwam Philips in het nieuws omdat het slaapapneu-apparaat van hen niet werkte zoals beloofd. Dit heeft direct gevolgen voor de beurskoers. Beleg je een groot deel van je vermogen in Philips, dan heb je daar last van. Spreid je het vermogen echter beter, dan merk je misschien wel niets van de daling van het aandeel Philips. Vaak is het daarom verstandig wereldwijd te beleggen in honderden verschillende bedrijven; dit verlaagt het risico zonder dat je veel rendement laat liggen.

Leg periodiek in

Een belangrijk onderdeel van een gewenst rendement, is hoe je de ontwikkeling van je vermogen beleeft. Dit klinkt misschien een beetje vaag, maar het is vrij simpel: als je ziet dat je vermogen groeit, dan heb je waarschijnlijk minder de behoefte om je portefeuille aan te passen. Met andere woorden; je zult niet constant kopen en verkopen. Door maandelijks geld in te leggen, zie je dat je vermogen toeneemt. Als je de ontwikkeling van je vermogen in een grafiek zou zetten, dan zie je een stijgende lijn. Dit zorgt voor een goed gevoel, waardoor je emotie positief blijft.

Beleg voor de lange termijn

De laatste jaren is het aantal beleggers enorm toegenomen in Nederland. Dit heeft mede te maken met de goede rendementen op de beurs. Sommige nieuwe beleggers verwachten hoge rendementen op korte termijn. Finfluencers (financiële influencers) zag ik uitgaan van gemiddelde rendementen tussen de 10% en 30% per jaar. Naast dat dit zeer onrealistisch is, betekent het ook dat vaak voor de korte termijn gezocht wordt naar rendement. Dat is ‘speculeren’ en niet ‘beleggen’. Als je geld wegzet voor de langere termijn, dan doe je dat om te profiteren van de groei van bedrijven. Hierbij is tijd voor nodig. Soms onderschatten mensen het rendement op lange termijn en overschatten ze het op de korte termijn.

Beleg met een plan

Beleggen zonder plan is als cappuccino zonder melk. Het klopt niet en slaat nergens op. Zonder plan beleggen betekent dat je maar wat doet. Beleggen is dan het doel, terwijl dat het middel zou moeten zijn om het doel te halen. Succesvolle beleggers zorgen eerst voor financiële rust en geloven in #frijer (Financiële Rust Is Je Emotionele Rust).

Dit betekent dat er altijd een spaarbuffer is voor onvoorziene uitgaven en dat er belegd wordt voor de buffer op de lange termijn. Het financiële plan zorgt voor een weg naar het doel en helpt bij het inrichten van een portefeuille die genoeg rendement oplevert. Het zorgt dat je niet te veel risico neemt en dat je verwachtingen realistisch blijven.

Wat kun je doen?

Wil je profiteren van deze tips? Plan een gesprek met ons via mvanteijlingen@yourfinancials.nl of 06 29 550 691. Wij zijn overtuigd dat beleggen belangrijk is en altijd goed onderbouwd moet gebeuren. We helpen je graag naar een goede beleggingservaring.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken