Ben je je bloedende spaargeld beu?

22 maart 2021

Een van de moeilijkste momenten van besef van afgelopen december was de absolute zekerheid dat 2021 weer een jaar wordt waarin je bloedt als je een spaarrekening hebt en over je vermogen belastingplichtig bent. 

Dit komt doordat het Nederlandse belastingstelsel je belast over een hypothetisch rendement, niet over het daadwerkelijke rendement. Stel dat een stel fiscale partners risicomijdend is met € 700.000 op hun spaarrekening. De meeste Nederlandse banken brengen inmiddels rente in rekening voor saldi boven € 250.000, – per rekeninghouder. Dit komt doordat banken rente in rekening worden gebracht over hun deposito’s bij de Europese Centrale Bank; zij rekenen de kosten door en – voorlopig – niet onder de laatstvermelde drempel. Ons koppel betaalt dus momenteel 0,5% ofwel € 2.250 per jaar aan de bank. Zij hebben als fiscale partners recht op € 100.000 totaal belastingvrij vermogen. De volgende € 600.000 heeft als gevolg daarvan € 7.564 inkomstenbelasting tot gevolg. Dit is een ontmoedigend rendement van min 1,4%.

Dat motiveert niet

Geen wonder dat spaarders hun hoofd krabben. Wij geloven dat dit beleid mensen naar meer risico leidt, al was het maar om break-even te spelen. We bespreken regelmatig het beheer van iemands vermogen met klanten. En het bovenstaande probleem staat bovenaan de lijst. 

  • Om de negatieve bankrente te verminderen, kunt u uw spaargeld spreiden over € 199.000 per fiscaal partnerpaar per bank. U maakt kleine bankkosten, maar u voorkomt nog steeds een grotere tegenvaller. En u profiteert van het depositogarantiestelsel; de Nederlandse overheid staat indirect garant voor € 100.000, – per persoon per bank (alle productsoorten worden per bank opgeteld).
  • Er zijn mogelijkheden om te beleggen in groenfondsen of te sparen op groene bankrekeningen https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/beleggen_met_belastingvoordeel/groene_beleggingen. Dit betekent dat in 2021 de eerste belastbare € 120.858 voor een fiscaal partnerkoppel wordt uitgesloten van de vermogensbelasting. Maar er zijn voorwaarden en beperkingen aan deze beleggingen die moeten passen bij je risicobereidheid en je situatie. 
  • Ben je dan gedwongen om te beleggen in beleggingsfondsen, obligaties, de aandelenmarkt? Voor sommigen moet het zo voelen. En als u het risico kunt dragen (dat wil zeggen dat je niet elke 5 minuten naar je telefoon kijkt om te zien of de markt nog steeds in orde is) en je het risico kunt veroorloven (niet alle investeringen brengen het verwachte rendement of zelfs de hoofdsom terug), dan is investeren een mogelijkheid nadat je er zeker van bent dat het bij uw plan past.

Is er een uitweg?

Sommige mensen denken dat ze genoeg hebben geïnvesteerd, of voelen zich niet op hun gemak als hun inspanningen om voor later te sparen nogal beweeglijk zijn. Spoiler alert: u kunt nog steeds sparen en belast worden over daadwerkelijke verdiensten. Maar het betekent dat je in de loop van 2021 een bedrijf moet oprichten. Omdat het bedrijf een beperkte activiteit zal hebben, zullen de kosten om het op te zetten en te runnen beperkt zijn.

Als we de uitkomst van € 350.000 op een spaarrekening vergelijken met een rente van 0,1% in handen van een fiscaal koppel privé (box 3) of in een bedrijf dat € 500, – per jaar kost (box 2), dan zijn de resultaten overtuigend: 

•       Box 2-belasting € 0, netto-inkomen min € 150, – 

•       Box 3 belasting € 3.868, nettowinst min € 3.533. 

Hoe kan dat vraag je je af. In Box 2 betaal je een percentage belasting over werkelijk rendement, in box 3 betaal feitelijk belasting over de omvang van je vermogen. Pas bij een rendement boven de 3% wordt het interessant om in box 3 te beleggen en sparen.

Het Nederlandse vermogensbelastingstelsel staat al geruime tijd ter discussie. Het is politieke “wisselgeld” en blijft misschien niet zoals het nu is. Tegelijkertijd wordt niet verwacht dat het snel aanzienlijk zal veranderen. Sparen bij een vennootschap (BV) is interessanter dan sparen als particulier, zolang het rendement maar onder de circa 3% ligt (waarboven het tegenovergestelde meer lonend is). Aangezien we voorzien dat het enige tijd zal duren voordat de spaarrente zo gestegen is, kan dit voor velen een interessante oplossing zijn.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken