Je levenslooprekening moet leeg: wel even opletten

10 maart 2021

Helaas een voorbeeld dat de overheid soms de spelregels verandert tijdens de wedstrijd. De levensloopregeling had als belangrijkste doel dat je kon sparen voor verlof. Sommigen spaarden voor een sabbatical, anderen voor een vervroegd pensioen. In de regeling zitten een aantal uitgesproken voordelen: je inleg via je werkgever was aftrekbaar van je inkomen waardoor je bruto spaarbedrag minder netto salaris kost, je spaarrekening blijft buiten beeld voor belastingheffing tot je opneemt en je kreeg betere rente dan gebruikelijk dus je doel kwam sneller dichterbij. Maar de overheid wil al lang van de regeling af. Eerder stoppen met werken is zo seventies… En dit jaar is het zover; het saldo wordt op zijn laatst in november uitgekeerd.

Maar waarom dan in maart dit artikel?

Als je niets doet vóór 1 november zal de instelling waar je tegoed staat aan je uitbetalen onder inhouding van belasting en sociale premies. Je krijgt dus een netto bedrag uitbetaald. De levensloopinstelling zal echter geen heffingskortingen verrekenen. Als je daar recht op hebt kun je die aanspraak pas maken bij je aangifte over 2021 en als je recht hebt op teruggaaf heb je die op zijn vroegst in juni 2022.

Een van die kortingen is de levensloopverlofkorting van €223 per jaar voor elk jaar dat je van 2006 tot en met 2011 (dus maximaal 6 jaar) spaarde. Dat kan dus een etentje met je gezin opleveren. En waarom wachten tot halverwege 2022?

Als je laat uitkeren via je werkgever uiterlijk in oktober 2021 (dat zal betekenen dat je iets eerder moet opvragen) worden de gewone heffingskortingen wel toegepast en moet je alleen de levensloopkorting toepassen in je aangifte.

Je bruto inkomen in 2021 wordt dus veel hoger dan normaal

Voor een aantal spaarders komt er dus in fiscaal opzicht een flinke bonus binnen. Dat kan betekenen dat je onbedoeld in een hogere belastingschijf komt, of toeslagen verliest. Dus dan valt je spaargeld vrij en dan houd je er veel minder van over dan verwacht. En erger: belasting wordt ingehouden dus je krijgt alleen een netto tegoed terwijl je misschien met het bruto bedrag plannen hebt. Wat nu?

De eerste gedachte is om het geld te gebruiken voor pensioenaanvulling via een lijfrentestorting. Die mogelijkheid is er maar het valt vaak tegen hoeveel “jaarruimte” en “reserveringsruimte” er is om een bruto storting te doen welke tot een zodanige aftrekpost leidt welke de ingehouden belasting compenseert.

Wat makkelijker werkt is bijvoorbeeld het betalen van de boete voor herziening van je hypotheek. We hebben daar vorig jaar al een cliënt mee geholpen. Uit laten betalen in mei, boete betalen in juni en voor het december is je aftrekpost al van de belastingdienst binnen hebben.

Tenslotte kun je ook je belastingbedrag “middelen”: dit is interessant als uw belastingtarief doorgaans in de eerste schijf zit en door de uitkering van uw levenslooptegoed in de hoogste belastingschijf komt.

Wat we maar willen zeggen: bereid je voor!

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken