Ook huurders kennen financiële risico’s

7 mei 2021

Vaak denken mensen dat financieel advies alleen zin heeft als je bijvoorbeeld een koophuis hebt. Niets is minder waar. Wat te denken van huurders? Ben jij of is bijvoorbeeld je kind op zoek naar een huis? Dan is onderstaand artikel voor jou waarschijnlijk van belang.

Groot tekort aan woningen

Ongetwijfeld bekend: in Nederland is een groot tekort aan woningen. En vooral jongeren die nu op de woningmarkt komen, hebben het extra moeilijk. De woningen die wel te koop zijn, worden verkocht tegen prijzen waarvoor deze jongeren nu nog geen hypotheek kunnen afsluiten, omdat hun inkomen op dit moment te laag is. Niet iedereen heeft een suikertante om het toch mogelijk te maken. Ook de kans om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning is in de meeste delen van Nederland heel klein. In de meeste gemeentes geldt voor een sociale huurwoning een wachtlijst van meerdere jaren.

Vrije sectorwoning als noodoplossing

Voor veel woningzoekenden is dan de enige optie te gaan zoeken naar huurhuis in de vrije sector. Dat woordje “vrij” klinkt misschien als iets positiefs, maar is dat niet. De kenmerken van een vrije sectorwoning zijn onder meer:

  • Geen maximale huurgrens
    De huurprijs van de woning is vrij. Er geldt geen maximale huurprijs.
  • Geen vastgestelde huurverhoging
    De verhuurder mag de huurverhoging zelf bepalen. Behalve als er in het huurcontract afspraken zijn vastgelegd over de huurverhoging.
  • Geen huurtoeslag
    Omdat de huur te hoog is, komen veel mensen meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Alle beetjes bij elkaar

In de vrije sector huurwoning betaalt u al snel een huur die ruim boven de € 1.000,- per maand ligt. Dat is voor vooral jonge stellen geen kinderachtig bedrag. Maar door zuinig te leven lukt het dan toch om deze woonlasten op te brengen.

Een inkomen valt weg

Wat gebeurt er dan, als één inkomen wegvalt doordat een partner onverwacht overlijdt? Het coronavirus en de dagelijkse verkeersongevallen laten zien hoe kwetsbaar het leven is en dat het noodlot iedereen kan treffen. Hoe voorzichtig je ook bent.

De uitkomst voor iemand in een dure huurwoning laat zich voorspellen: er is meestal geen recht op huurtoeslag en de huur kan van het overblijvende inkomen niet langer opgebracht worden. Naast het verdriet van het onverwacht wegvallen van een partner is het de vraag of de woning betaalbaar blijft of dat deze moet worden verlaten.

Een biertje in de week

Het risico dat dit lot je treft is klein, maar de gevolgen zijn heel groot. Een overlijdensrisicoverzekering kan op eenvoudige wijze financiële zekerheid bieden. Met zo’n verzekering krijgt de achterblijvende partner een kapitaal ter beschikking dat voorkomt dat de woning moet worden verlaten, of in elk geval tijd koopt zodat geen overhaaste acties nodig zijn.

Hoe hoog is de premie? Dat hangt af van de leeftijd van de verzekerde (hoe jonger, hoe lager de premie) en het bedrag dat bij overlijden moet worden uitgekeerd. Bijvoorbeeld: willen starters de zekerheid hebben dat bij een voortijdig overlijden van één van hen dat de achterblijvende partner een uitkering krijgt van bijvoorbeeld €50.000? Dan kost dat ongeveer één biertje per week.

Advies

Huur je nu tegen een hoge huurprijs? Of zie je als ouder dat uw kind in zo’n situatie zit? Stel het dan niet uit, maar bel of mail ons. U krijgt van ons dan een goed voorstel en daarmee de mogelijkheid voor een financiële zekerheid in tijden waarin verdriet en zorgen groot zijn.

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken